De mojito heeft zoveel verschillende variaties en het voelt een beetje als een eigentijdse cocktail. Er zijn verschillende verhalen over hoe de mojito is ontstaan, maar het is grotendeels folklore.
Een fantastisch verhaal gaat over Sir Francis Drake, de wereldberoemde ontdekkingsreiziger, piraat, niet zo’n geweldige kerel, die in 1586 Cuba binnenviel om goud te plunderen dat niet van hem was en dat anderen eigenlijk al gestolen hadden. En toen hij daar aankwam, werd hij samen met zijn bemanning erg ziek van scheurbuik en dysenterie. Als je ooit in karma hebt geloofd, zou dat het moment zijn.
Volgens de legende ging een van zijn bemanningsleden aan land en verzamelde lokale medicinale ingrediënten, waaronder munt, limoen, suikerrietsap en enkele schorsen. Hij bracht het terug naar het schip en Sir Francis Drake mengde het allemaal met aguardiente de caña, een soort ruwe rumachtige spirit, min of meer de voorloper van rum. En hij maakte deze drank die ze El Draque noemden. Iedereen werd dronken, maar knapte ook op, en ze gingen vrolijk verder.
Op de een of andere manier pikten de Cubanen dit op en dronken ze het al 300 jaar voordat Bacardi op het toneel verscheen en de aguardiente verving door lichte rum, waarmee ze de mojito creëerden. Maar er zijn ook andere verhalen die zeggen dat het zijn oorsprong heeft in de mint julep, sommigen zeggen dat Hemingway deze drank populair maakte, en zelfs de naam zelf, mojito, zou Spaanse of Afrikaanse oorsprongen kunnen hebben. Maar de eerste recepten die we in druk zien, dateren uit het einde van de jaren 1920 en het begin van de jaren 1930, waarin soda water en ijs werden gebruikt. En dit is eigenlijk de mojito zoals we die vandaag kennen.
Twee soorten Mojito
Ik ga je twee manieren laten zien waarop ik dit doe. De eerste is redelijk snel en gemakkelijk. Zolang je de ingrediënten van tevoren hebt klaargemaakt, is dit perfect voor een feestje. Je kunt gewoon mojito’s blijven maken.
De tweede manier vergt iets meer arbeid. Het duurt iets langer, maar als je gewoon een mojito voor jezelf maakt, of voor jou en iemand anders, is dit gewoon een smakelijk drankje.
Je kunt ook het Amaretto Sour-recept bekijken

HET SNELLE MOJITO RECEPT
Ingrediënten:
- 60 ml The Real McCoy 3-jarige rum
- 22,5 ml verse limoensap
- 15 ml rijke Demerara siroop (2:1 suiker:water)
- 10-12 muntblaadjes + munttakje voor garnering
Instructies
- Begin met het pakken van een collinsglas. Pak 10 tot 12 muntblaadjes. Geef ze een klap om ze wakker te schudden, laat wat van de oliën vrijkomen, en laat ze er gewoon in vallen.
- Tik vervolgens met een barlepel op de muntblaadjes, trek ze omhoog aan de binnenkant van het glas, haal de oliën eruit. Vermaal de muntblaadjes niet te veel. Zet dat aan de kant.
- In een shakebeker begin je met de rum. Twee ons lichte rum, een half ons rijke Demerara siroop en drie kwart ons limoensap.
- Voeg ijs toe en schud. Een snelle shake is prima.
- Vul je collinsglas met ijsblokjes. Je kunt ook geplet ijs gebruiken, dat is ook goed.
- Met een barlepel til je gewoon wat van de munt op, alleen om alles te mengen.
- Maak het af met sodawater. Munttakje, Schud het nog een keer wakker. Laat dat er gewoon in vallen. Je kunt een partje limoen toevoegen als je wilt. Proost!
Extreem verfrissend. Heel lekker. Ik vind de Demerara siroop hierin echt fijn omdat het iets meer rijkdom en diepte geeft dan gewone suikersiroop. De munt is meer een accent.

HET LANGZAME MOJITO RECEPT
Nu de langzamere versie. Voor deze hebben we zeer vergelijkbare ingrediënten nodig.
We hebben nodig
- 60 ml The Real McCoy 3-jarige rum
- 1/2 limoen – in vier stukken gesneden
- 1 eetlepel rauwe Demerara suiker
- 10-12 muntblaadjes + munttakje voor garnering
- Sodawater
Instructies
- In een collinsglas. 10 tot 12 muntblaadjes. Maak ze wakker. Neem een eetlepel rauwe Demerara suiker en voeg deze toe aan het collinsglas.
Gebruik de lepel om de volgende minuut of zo te roeren. Probeer de munt niet te pletten. Maak er geen pasta van, dus laat het gewoon vallen en begin het rond te roeren. De grotere suikerkristallen willen naar de bodem zakken, maar ze zullen langzaam wat van die oliën in de munt naar boven halen. En de suiker zelf zal een soort muntsuiker worden.
Til de munt op, til de suiker op, en wat hier geweldig aan gaat zijn, is dat de suiker langzaam zal oplossen. Dus de cocktail zal veranderen terwijl je hem drinkt. Wat fijn is, want dit zal een langzamer drinkende mojito zijn.
- Let erop dat de blaadjes intact blijven – ze worden niet plakkerig. Ze zijn bedekt met suiker en de suiker is bedekt met de muntoliën. Zet dat opzij.
- Voeg de halve limoen toe, omdat we ook de oliën van de limoenschil willen. Snijd het doormidden en snijd dan een helft in vieren, en laat ze er gewoon in vallen.
- Gebruik de muddler, probeer de munt niet te breken. Druk drie of vier keer naar beneden om het sap uit de limoenen te halen, en ook om wat van die oliën vrij te geven. Til het een beetje op.
- Voeg twee ons rum toe bovenop. Roer even snel.
- Voeg wat ijs bovenop toe, en vul het aan met sodawater. Roer gewoon om alles te incorporeren.
- Til de munt en limoen op. Geef het nog één blokje, een beetje meer soda, een mooie tak munt. Laat het rietje er net naast vallen. Zeker de moeite waard. De langzamere mojito.