Vegetarische burger recept

Vegetarische burger
Vegetarische burger 

vegetarisch Burger recept – Leer om thuis Veggie Burgers te maken met mijn eenvoudige stap-voor-stap receptengids. Dit is de ultieme Veggie Burger die gemakkelijk te maken is, goed bij elkaar blijft en ongelooflijk lekker is met barstende smaken van kruiden.

Je zult absoluut dol zijn op de super knapperige groentepasteitjes op zachte met boter geroosterde broodjes, getopt met uien, tomaten, sla en een romige heerlijke dressing.

Het enige wat je nodig hebt zijn groenten, kruiden, seizoenskruiden, burgerbroodjes en een paar basisbenodigdheden. Pas het eenvoudig aan met wat je bij de hand hebt of naar smaak.

Hoe wordt het gemaakt?

Een patty in een veggie burger kan gemaakt worden met alleen groenten, met soja, met bonen/peulvruchten of met een mix van een van deze. Voor dit recept heb ik echter alleen groenten gebruikt die het meest gangbaar zijn, zoals aardappelen, wortelen, erwten en sperziebonen. Ik heb het op dezelfde manier gemaakt als een veg cutlet.

Dit burgerrecept bestaat uit 2 delen. Het eerste deel is het maken van de burgerpatatjes en het andere deel is het assembleren. Het maken van deze veggie burgers is echt eenvoudig als je van tevoren plant.

Ik begin met het stomen van de groenten voor de burgerpatatjes in een stoompan of snelkookpan. Terwijl ze stomen, bereid ik de sla, uien en tomaten voor de topping voor. Ik maak meestal de dressing een dag van tevoren en zet die in de koelkast, dat bespaart wat tijd.

Ik gebruik een grote pan en bak alle 4 tot 6 burgerpatatjes in één keer. Dit bespaart echt veel tijd in plaats van ze in porties te bakken. Deze keer heb ik er een paar in de pan gebakken en een paar ondiep gebakken om je te laten zien, dus ik heb ze in porties gedaan.

Het makkelijkste van allemaal is om ze in een oven of airfryer te grillen in één keer (als je een grote hebt).

Het tweede deel is simpelweg het assembleren en aankleden van je burger.

Hoe maak je een Veggie Burger

Stoom de groenten voor de patties

  1. Begin met het stomen van de groenten in een pan, stomer of snelkookpan. Voeg 2½ tot 3 kopjes water toe aan een pan of stomer/snelkookpan/Instant Pot. Plaats een trivet of rekje binnenin en breng het water aan de kook op middelhoog vuur.
  2. Spoel ondertussen alle groenten af. Dit is wat ik heb gebruikt: 250 gram aardappelen (2 grote of 3 middelgrote, 2 kopjes in blokjes gesneden), 2 middelgrote wortelen (1 afgestreken kopje in blokjes gesneden), 6 tot 8 sperziebonen (½ kopje fijngehakt), ½ tot ¾ kopje groene erwten (ik gebruik bevroren). Je kunt ook bloemkool gebruiken als je dat lekker vindt.
  3. Schil en snijd aardappelen in stukken van 1 inch. Snijd beide uiteinden van de bonen af en gooi ze weg. Snijd ze fijn, ongeveer ¼ inch groot. Voeg ze allemaal toe aan het stoommandje. Als je verse erwten gebruikt, voeg ze dan ook nu toe. Plaats het in de stomer en dek af. Stoom tot ze half gaar zijn, ongeveer 5 tot 7 minuten vanaf het moment dat het water begint te koken.
  4. Terwijl deze stomen, schil en snijd je 2 middelgrote wortels. Wanneer de aardappelen half gaar zijn, voeg je de wortels en erwten toe. Als je bloemkool gebruikt, kun je ook ¾ kopje roosjes toevoegen.
  5. Dek af en stoom dit alles tot het gaar is, maar niet te zacht.
  6. Om te controleren prik je een aardappel met een vork en deze moet er gemakkelijk ingaan, wat betekent dat ze perfect gaar zijn.

Maak Veg Patties

7. Laat dit alles afkoelen en voeg het toe aan een grote mengkom. Er mogen geen druppels water of bouillon in deze groenten zitten. Voeg toe:

  • ½ tot ¾ theelepel zout
  • 1½ theelepel gemberpasta (of ½ theelepel gemberpoeder)
  • ½ theelepel knoflookpoeder (optioneel, overslaan als je tacokruiden gebruikt)
  • 1½ theelepel garam masala (of tacokruiden naar smaak)
  • ½ theelepel korianderpoeder (optioneel)
  • 3 tot 4 eetlepels vers gehakte korianderblaadjes (of andere kruiden naar keuze)
  • 1 tot 2 groene pepers, fijngehakt (overslaan voor kinderen)

8. Pureer alle ingrediënten met een pureestamper. Let op dat het pureren van pepers de patties pittig maakt. Voor minder hitte voeg je ze toe na het pureren van de groenten.

9. Voeg ½ kopje broodkruimels toe of 1/3 kopje gemalen poha (geplette rijstvlokken) of sattu (geroosterde kikkererwtenmeel).

10. Meng alles goed door elkaar. Het is normaal dat het mengsel een beetje plakkerig is.

11. Door de aardappelen kan het mengsel een beetje plakkerig zijn. Op dit punt kun je proeven en indien nodig meer zout of garam masala toevoegen.

12. Verdeel het mengsel in 4 tot 6 gelijke delen, afhankelijk van hoe dik je de patty wilt hebben.

13. Maak van de delen platte burgers die bijna dezelfde grootte hebben als je hamburgerbroodjes. Als ze te plakkerig zijn tijdens het platdrukken, strooi dan wat bloem op de burgers, zoals ik deed. Zet ze opzij.

Bereid Broodkruimels voor

14. Voeg panko kruimels of broodkruimels toe aan een wijde kom. Je kunt de kruimels op smaak brengen of ze direct gebruiken zoals ze zijn. Ik voeg niets toe aan het deel voor de kinderen. Voor de rest voeg ik ongeveer ¼ theelepel rode chilipoeder en een beetje all-spice poeder toe. Gebruik niet te veel, want het zal naar de bodem zakken.

Maak Beslag

15. Voeg aan een mengkom ½ kopje besan (kikkererwtenmeel) of maïszetmeel en ¼ theelepel zout toe. Giet water erbij totdat je een dik beslag hebt. Als je een dun beslag maakt, zullen de patties vocht opnemen en als het beslag te dik is, zal het niet goed over de patty heen gaan en zich verspreiden. Kijk naar de foto hieronder voor de consistentie.

Het Paneren van de Veggie Patty

16. Doop één patty per keer volledig in het beslag.

17. Leg het op de broodkruimels of panko kruimels. Je kunt zien dat het beslag behoorlijk dik is, waardoor er een dikke korst ontstaat over de veggie patty.
18. Bedek het ook aan de andere kant, inclusief de zijkanten.
19. Verplaats de patty naar een bord. Herhaal de stappen voor elke patty, eerst in het beslag en daarna in de broodkruimels/panko kruimels. Leg ze op een bord en laat ze 10 tot 15 minuten rusten. Dit helpt de kruimels goed aan de patty te hechten, waardoor er minder rommel in de pan ontstaat tijdens het bakken. Bereid in de tussentijd de saus/dressing voor.

Maak de Burgersaus

20. Voeg ½ kopje mayonaise of Griekse yoghurt (uitgelekte kwark) toe aan een kom. Voeg 1 eetlepel olijfolie, ½ tot ¾ theelepel mosterdpoeder, ¼ theelepel knoflookpoeder en ½ theelepel zwarte peper toe.

Tip: Ik gebruikte wat zelfgemaakte yoghurt na een beetje uitlekken. Yoghurt moet dik zijn, anders druppelt de saus van de burger af. Je kunt dit bericht raadplegen voor het maken van uitgelekte kwark van zelfgemaakte yoghurt.

21. Knijp wat citroensap uit. Sla citroen over als je mayonaise of yoghurt zuur is.

22. Meng alles goed door elkaar en proef de saus. Pas indien nodig een van de ingrediënten aan om aan je smaak te voldoen, inclusief zout. Zet dit opzij.

Bereid de Toppings voor

23. Sla moet altijd grondig worden gereinigd voordat je het gebruikt om jezelf te beschermen tegen maaginfecties. Was elk blad afzonderlijk onder een langzame stroom stromend water. Leg ze op keukenpapier en laat ze in een koele ruimte staan totdat al het water is afgedropen.

24. Snijd 1 grote ui en 2 middelgrote tomaten in dunne plakjes. Scheid de lagen van de uien. Verwijder de zaadjes uit de tomaten. Zet deze ook opzij in een koele ruimte.

Bak de Veg Patties in de Pan

25. Verhit 1½ eetlepel olie in een pan. Wanneer de olie heet is, leg je 2 patties in de pan. Draai de patties voorzichtig met je vingers zodat ze bedekt zijn met de olie in de pan.

26. Bak ze op middelhoog vuur tot de onderkant stevig, goudbruin en knapperig wordt. Keer ze dan voorzichtig naar de andere kant en bak tot ze knapperig en gelijkmatig goudbruin zijn. Verhoog indien nodig aan het einde het vuur voor een mooie goudbruine korst.

Ondiep Bakken

Om een gelijkmatige krokantheid en gouden kleur te krijgen, inclusief de zijkanten, wordt aanbevolen om ondiep te bakken. Pan gebakken patties krijgen geen gouden kleur aan de zijkanten. Ondiep gebakken zijn ze langer knapperig en krokanter dan de pan gebakken varianten.

27. Giet een half kopje olie in een kleine pan en verwarm het. Wanneer de olie heet is, plaats je voorzichtig de patties in de hete olie.

28. Als de onderkant stevig en goudbruin is, draai ze dan voorzichtig om en bak ze tot ze goudbruin en knapperig zijn. Leg ze op een rooster om af te koelen. Plaats ze niet direct op het broodje. Als je cheeseburgers wilt maken, leg dan plakjes kaas over de zeer hete patty.

29. Als je klaar bent met het bakken van de patties, giet de olie dan over in een kopje. Snijd elk broodje in tweeën en smeer er wat boter op als je dat wilt. Rooster ze in dezelfde hete pan. Haal ze eruit en zet opzij. Je kunt ze ook in de oven roosteren gedurende 5 minuten of in de airfryer gedurende 2 minuten op 180 graden Celsius.

Veggie Burger Monteren

Voordat je verder gaat met het assembleren, zorg ervoor dat je sla niet druppelt, de patties niet te heet zijn en het burgerbroodje ook niet heet is. Het assembleren van zeer hete patties in de burger zal er alleen maar voor zorgen dat ze gaan zweten en hun krokantheid verliezen.

30. Plaats het geroosterde broodje en vervolgens de veggie patty. Je kunt ook wat ketchup of burgersaus uitsmeren om de patty op zijn plaats te houden. Dit is echter optioneel. Wij geven hier niet de voorkeur aan, omdat de patty dan zijn krokantheid verliest.

31. Plaats vervolgens de sla, dan de ui en tomaten. Voeg dan een beetje van je favoriete saus toe, niet te veel want het zal druppen. Smeer de saus uit over de bovenste helft van je broodje en plaats het over de burger. Je zelfgemaakte burger is klaar om van te genieten.

Wat te serveren bij de burger?

Eigenlijk heb je niets anders nodig, want deze zijn super vullend. Als je je menu wilt uitbreiden, dan passen deze aardappelwedges (uit de oven, airfryer of gefrituurd), knapperige maïs, knapperige bloemkool 65 (gefrituurd & gebakken) of kaasballetjes (gefrituurd & gebakken) goed aan de zijkant. Zelfs hete gekookte maïs, besprenkeld met wat boter, zout en peper, zal geliefd zijn bij kinderen.

Ingrediënten voor het maken van patties

  • 250 gram aardappelen (2 grote of 2 kopjes in blokjes)
  • 2 middelgrote wortelen (1 afgestreken kopje in blokjes)
  • ½ kopje bonen, fijngehakt (6 tot 8 stuks)
  • ½ kopje erwten (vers of bevroren)
  • 1 inch gember (1 ½ tl gemberpasta of ½ tl gedroogd gemberpoeder)
  • 2 tot 3 groene pepers (ontzaad en fijngehakt)
  • 3 tot 4 eetlepels korianderblaadjes (of 2 eetlepels peterselie, fijngehakt)
  • 1 tot 1 ½ theelepel Garam masala (of tacokruiden naar smaak)
  • ½ kopje broodkruimels (of poha-poeder of kikkererwtenmeel)
  • ½ theelepel zout (naar smaak aanpassen)

Voor het maken van beslag

  • ½ kopje bloem – kikkererwtenmeel, rijstmeel, maïsmeel
  • ⅓ kopje water (meer om de consistentie aan te passen)

Om te paneren

  • 1¼ kopje broodkruimels (of panko-kruimels of gemalen poha / cornflakes)

Burgersaus

  • ½ kopje mayonaise (of Griekse yoghurt/uitgelekte kwark, zie notities voor opties)
  • 1½ eetlepel extra vierge olijfolie (of avocado-olie of een andere, optioneel)
  • 1 tot 1½ eetlepel citroensap (aanpassen naar behoefte)
  • ½ tot ¾ theelepel mosterdzaadpoeder of 2 tot 3 eetlepels Dijon-mosterd
  • ½ theelepel zwarte peperpoeder (naar smaak aanpassen)
  • ½ theelepel knoflookpoeder (of ¾ theelepel fijngehakte knoflook, optioneel)
  • ½ theelepel rode chilivlokken (optioneel)
  • zout (gebruik een beetje, alleen als nodig)

Om de veggieburger samen te stellen

  • 4 tot 6 hamburgerbroodjes (liefst volkoren, elk type is goed)
  • 1 tot 2 eetlepels boter (indien nodig voor het roosteren, optioneel)
  • 4 tot 6 slablaadjes of naar behoefte
  • 1 tot 2 middelgrote tomaten (rijp, rood & stevig)
  • 1 grote ui
    • INSTRUCTIES

      Burgersaus


    • Voeg mayonaise of Griekse yoghurt, mosterd, olijfolie, knoflook, chilivlokken en zwarte peper toe aan een kleine mengkom. Proef en voeg zout toe indien nodig. Als je mayonaise niet zuur is, voeg dan ook citroensap toe. Meng goed en zet in de koelkast tot later gebruik.

    Bereid de groenten voor de patties voor

    • Giet 2½ tot 3 kopjes water in een stomer/snelkookpan of een pan. Plaats een trivet of een rekje in de pan. Dek af en breng het water aan de kook.

    • Spoel ondertussen aardappelen en sperziebonen af. Snijd beide uiteinden van de sperziebonen af en hak ze fijn. Schil en snijd de aardappelen in stukken van 1 inch. Voeg ze toe aan een stoommandje en plaats ze in de stomer.
    • Stoom ze halfgaar gedurende ongeveer 5 tot 7 minuten. Ondertussen, schil en snijd wortels in stukken van 1 inch.
    • Wanneer de aardappelen halfgaar zijn, voeg je wortels en erwten toe aan de stomer. Dek af en stoom verder tot de aardappelen volledig gaar zijn en makkelijk doorprikt kunnen worden met een vork. Ook erwten en wortels moeten nu klaar zijn.

    • Laat alle gestoomde groenten afkoelen en doe ze in een mengkom. Maak ze fijn met een vork en voeg dan garam masala, korianderpoeder, groene pepers, korianderblaadjes en zout toe.
    • Meng alles goed door elkaar. Je zult een plakkerige massa hebben. Voeg hieraan broodkruimels, gemalen poha of bloem in batches toe, alleen indien nodig.
    • Het mengsel voor de patties mag niet te waterig of te vochtig zijn. Een lichte kleverigheid is prima, maar het moet stevig zijn. Voeg zo nodig meer broodkruimels toe.

        Maak de Burger Patties

      • Proef het mengsel en voeg indien gewenst meer zout of kruiden toe. Verdeel het deeg in 4 tot 6 porties, afhankelijk van hoe dik of dun je de patties wilt hebben.

      • Voeg aan een kleine mengkom kikkererwtenmeel of maïszetmeel toe om het beslag te maken. Voeg een snufje zout toe en giet water erbij, net genoeg om een vrij dik beslag te maken. Maak het beslag niet te dun, want het teveel aan vocht zal worden opgenomen door de patties, waardoor ze te zacht worden.
      • Giet broodkruimels of panko-kruimels in een wijde kom of op een bord.
      • Neem een portie van het groentepattymengsel en maak het plat tot dezelfde grootte als je hamburgerbroodje. Als het mengsel plakt, plaats dan de patty in wat bloem of maïszetmeel. Maak zo alle patties en leg ze opzij op een bord.
      • Doop elke patty volledig in het beslag en leg ze vervolgens in de broodkruimels. Bedek de patty goed met de kruimels, inclusief de zijkanten.
      • Doe dit voor alle patties en zet ze opzij. Laat ze 10 minuten rusten zodat de kruimels goed aan de patties blijven plakken en geen rommel veroorzaken in de olie/pan tijdens het bakken.

      Bereid sla, uien en tomaten voor

      • Spoel elk slablad afzonderlijk onder een langzame stroom stromend water. Je kunt ook een oplossing van 1 deel azijn gemengd met 3 delen water over de sla besprenkelen. Spoel goed af en laat ze op keukenpapier liggen zodat al het water wegdruppelt.
      • Snijd uien en tomaten in dunne plakjes. Verwijder indien nodig de zaadjes uit de tomaten.

      Bak de veggie patties

      • Raadpleeg het gedeelte met notities voor het bakken of airfryen van de patties. Om te bakken, verhit een pan met 1½ tot 2 eetlepels olie. Laat de olie heet worden, plaats dan 2 tot 3 patties, zoveel als er in je pan passen. Draai de patties voorzichtig met je vingers om ze met olie te bedekken.
      • Bak ze op middelhoog vuur tot de onderkant goudbruin en knapperig wordt. Keer ze voorzichtig om en giet 1½ tot 2 eetlepels olie indien nodig. Bak tot ze knapperig en gelijkmatig goudbruin zijn. Verhoog de vlam de laatste 2 minuten voor een mooie goudbruine korst
      • Om ondiep te bakken, giet ½ kopje olie in een kleine pan en verwarm het. Wanneer de olie heet is, plaats dan voorzichtig de patties in de hete olie en bak tot ze goudbruin zijn.
      • Draai ze voorzichtig om en bak tot ze goudbruin en knapperig zijn. Leg ze op een rooster om iets af te koelen voordat je ze gaat samenstellen. Voor het maken van cheeseburgers leg je plakjes kaas over de zeer hete patties.
      • Zodra je klaar bent met het bakken van de patties, giet de olie dan over in een kopje. Snijd elk broodje in tweeën en besmeer de snijvlakken met wat boter als je dat wilt. Rooster ze in dezelfde hete pan. Haal ze eruit en zet opzij.

      Hoe maak je een burger

      • Controleer voor het samenstellen – Sla mag geen druppel water hebben, patties niet te heet en het hamburgerbroodje mag ook niet heet zijn.
      • Plaats het geroosterde broodje op een serveerschaal en vervolgens de veggie-patty. Smeer optioneel de eerder gemaakte burgersaus uit of wat ketchup om de patty op zijn plaats te houden. Dit is echter optioneel en overslaan als je je patty heel krokant wilt hebben.
      • Plaats de sla, dan de ui en tomaten. Druppel optioneel wat saus over de sla en uien als je dat lekker vindt. Smeer meer saus over de bovenste helft van je broodje en leg het op de burger.
      • De burgers zijn klaar om te serveren. Aardappelwiggen, gekookte maïs, kaasballetjes zijn enkele geweldige bijgerechten.

      Vegetarische balletjes recept

      Pasta carbonara recept

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked *