Couscous vegetarisch recept

Couscous vegetarisch
Couscous vegetarisch

Een eenvoudig en gemakkelijk recept voor couscous vegetarisch met geroosterde groenten. Dit smaakt heerlijk op zichzelf, of je kunt er een maaltijd van maken en het als bijgerecht serveren. Kleurrijk, gezond en klaar in iets meer dan 30 minuten!

Het bereiden van couscous is echt eenvoudig en in tegenstelling tot de meeste recepten maak ik me niet eens druk om het afmeten van het water/bouillon dat ik toevoeg. Ik plaats meestal gewoon de couscous in een kom, verkruimel er een groentebouillonblokje overheen, en giet dan gewoon genoeg kokend water om de bovenkant te bedekken. Ik gebruik altijd deze methode om de beste luchtige couscous te maken, en het heeft me nog nooit in de steek gelaten. Wat ik het leukst vind aan het maken van hartige recepten, is dat je kunt improviseren, in tegenstelling tot bakken, waarbij het een wetenschap is en de metingen precies moeten zijn.

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 paprika’s in verschillende kleuren, ontpit en in middelgrote stukken gesneden
  • 8-10 kleine champignons (zoals kastanjechampignons), schoongemaakt en in vieren gesneden
  • 1 rode ui, in kleine stukjes gesneden
  • 1 courgette, in de lengte gehalveerd en in kwarten van 1/2 inch gesneden
  • Zout en zwarte peper, naar smaak
  • 200 g (1 kop) gedroogde couscous
  • 1 groentebouillonblokje (optioneel)
  • Kokend water (zie methode voor instructies)

Methode:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C / 180°C hete lucht / 400°F / Gasstand 6. Verdeel de groenten gelijkmatig over een grote bakplaat. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Meng de groenten goed door de olie. Rooster gedurende 25-30 minuten of totdat ze zacht zijn en licht beginnen te kleuren.
  2. Begin met het bereiden van de couscous zodra de groenten bijna gaar zijn. Plaats de couscous in een grote kom die groot genoeg is om alle groenten doorheen te mengen. Verkruimel het bouillonblokje over de couscous, breng op smaak met zout en peper, en giet er net genoeg kokend water overheen om de bovenkant van de couscous te bedekken. Bedek de kom met plasticfolie en laat het 5-10 minuten staan (ik laat het altijd de volle 10 minuten staan).
  3. Roer de couscous los met een vork en meng het vervolgens door de geroosterde groenten. Proef en pas de kruiding indien nodig aan. Serveer warm, koud of op kamertemperatuur. Couscous kan tot 3 dagen in een luchtdichte container in de koelkast worden bewaard.

Receptnotities:

  • Je kunt elke licht smakende olie gebruiken voor het roosteren van de groenten, zoals koolzaad- of plantaardige olie.
  • Breng indien gewenst de groenten op smaak met je favoriete kruiden en specerijen voordat je ze roostert. Opties zijn onder andere knoflookpoeder, cayennepeper, gerookte paprika, gedroogde oregano of tijm.
  • Het groentebouillonblokje is optioneel en voegt extra smaak toe aan het gerecht. Laat het weg indien gewenst.
  • Wissel de groenten naar wens uit.
  • Voeg eventueel voor het serveren wat verkruimelde Griekse feta toe aan de couscous voor extra smaak.

Geniet van dit veelzijdige en eenvoudige recept voor couscous met geroosterde groenten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *