![]() |
Vegetarische curry |
Vegetarische Curry wordt gemaakt met gemengde groenten, specerijen en kruiden. Deze eenpansgroentecurry is heerlijk, eenvoudig te maken en zit boordevol smaken. Serveer het over luchtige basmatirijst, kurkumarijst of kokosrijst, of met chapati, roti, paratha, poori, naan of een ander platbrood naar keuze. Als je een curryliefhebber bent, weet ik zeker dat dit aan je curryverlangens zal voldoen. Het is van nature glutenvrij en veganistisch.
Over Groentecurry
Deze huisgemaakte groentecurry is geruststellend en gezond en wordt gemaakt met voorraadkastbenodigdheden. De currybasis bestaat uit uien, tomaten, gember, knoflook, rode chilipoeder en garam masala. Mijn voorkeur gaat uit naar aardappelen, wortelen, erwten, sperziebonen, bloemkool, maïs en paprika’s.
Hoewel je ook andere groenten kunt gebruiken zoals babymaïs, zoete aardappel en broccoli, zal de curry dan verschillende smaken hebben. Je kunt elke groente naar keuze gebruiken, maar je uiteindelijke gerecht zal de smaken aannemen van de groenten die je kiest.
Voorbereiding
- Bereid de volgende ingrediënten voor
- Snipper 1 grote ui fijn om 1 kopje gehakt te maken
- Snipper of pureer 4 middelgrote zoete tomaten om 1½ kopjes te maken
- Maak een kleine inkeping in 1 groene chilipeper (optioneel, zaadjes verwijderen voor minder hitte)
- Rasp of plet gember en knoflook tot 1 eetlepel pasta of een halve eetlepel van elk bij raspen of pletten.
- Week optioneel 15 cashewnoten in ½ kopje heet water en zet apart. Je bent vrij om deze stap over te slaan. Als alternatief kun je ook een half kopje dikke kokosmelk gebruiken.
2. Je hebt 4½ kopjes gemengde groenten nodig.
- ¾ tot 1 kopje wortel (geschild, gehakt, 1 middelgrote)
- ½ tot ¾ kopje verse of bevroren erwten
- ½ kopje sperziebonen (geknipt of Franse bonen)
- ¼ kopje maïskorrels (optioneel)
3. Je zult 1 middelgrote aardappel schillen en in blokjes snijden om ¾ tot 1 kopje blokjes te maken. Houd ze ondergedompeld in water tot gebruik. Bereid ook 1½ kopje bloemkoolroosjes voor (je kunt ze vervangen door erwten, aardappelen en wortels). Houd de bloemkoolroosjes groter zodat ze niet papperig worden.
4. Maak de kruiden klaar:
• ¾ tot 1¼ theelepel Kashmiri rode chilipoeder (aanpassen naar smaak, weglaten voor kinderen)
• ⅛ theelepel kurkuma
• 1 theelepel garam masala of kerriepoeder naar behoefte (aanpassen naar smaak)
• 1 tot 1½ theelepel korianderpoeder (optioneel, voor meer smaak)
• 1 theelepel komijnpoeder (optioneel, voor meer smaak)
• 1 theelepel zout (aanpassen naar smaak)
• 1 eetlepel Kasuri methi (verkruimel het in je handpalmen en houd het klaar)
Maak de Curry Basis
5. Verwarm 2 tot 3 eetlepels olie in een pan. Ik gebruik graag curryblaadjes voor de extra smaak die ze toevoegen. Je kunt het weglaten als je het niet hebt. Voeg de volgende hele kruiden en 1 takje curryblaadjes toe.
• ½ theelepel komijnzaad (Jeera)
6. Als de kruiden beginnen te knetteren, voeg dan 1 kopje fijngehakte uien en gespleten groene chili toe. Bak ze tot ze licht goudbruin zijn.
Bereid de Groenten in de Curry
11. Voeg de voorbereide gemengde groenten toe zoals aardappelen, erwten, wortels, sperziebonen, maïs en bloemkool.
13. Giet het water erbij en roer goed.
Garneer de groentecurry met korianderblaadjes en de apart gehouden cashewroom of kokosmelk. Serveer met luchtige basmatirijst, kurkumarijst, kokosrijst, roti, naan of chapati.