Recept voor Indiase vegetarische curry

vegetarische curry
Vegetarische curry

Vegetarische Curry wordt gemaakt met gemengde groenten, specerijen en kruiden. Deze eenpansgroentecurry is heerlijk, eenvoudig te maken en zit boordevol smaken. Serveer het over luchtige basmatirijst, kurkumarijst of kokosrijst, of met chapati, roti, paratha, poori, naan of een ander platbrood naar keuze. Als je een curryliefhebber bent, weet ik zeker dat dit aan je curryverlangens zal voldoen. Het is van nature glutenvrij en veganistisch.

Over Groentecurry 

In de Indiase keuken koken we veel met groenten, en er zijn zoveel groentegerechten op verschillende manieren bereid. Groentekorma, veg kurma, kadai-groenten, achari-groenten en groente handi staan vaak op restaurantmenu’s. Elk gerecht wordt gemaakt met een specifieke kruidenmix om een unieke smaak te geven.

Deze huisgemaakte groentecurry is geruststellend en gezond en wordt gemaakt met voorraadkastbenodigdheden. De currybasis bestaat uit uien, tomaten, gember, knoflook, rode chilipoeder en garam masala. Mijn voorkeur gaat uit naar aardappelen, wortelen, erwten, sperziebonen, bloemkool, maïs en paprika’s.

Hoewel je ook andere groenten kunt gebruiken zoals babymaïs, zoete aardappel en broccoli, zal de curry dan verschillende smaken hebben. Je kunt elke groente naar keuze gebruiken, maar je uiteindelijke gerecht zal de smaken aannemen van de groenten die je kiest.

Voorbereiding

  1. Bereid de volgende ingrediënten voor
  • Snipper 1 grote ui fijn om 1 kopje gehakt te maken
  • Snipper of pureer 4 middelgrote zoete tomaten om 1½ kopjes te maken
  • Maak een kleine inkeping in 1 groene chilipeper (optioneel, zaadjes verwijderen voor minder hitte)
  • Rasp of plet gember en knoflook tot 1 eetlepel pasta of een halve eetlepel van elk bij raspen of pletten.
  • Week optioneel 15 cashewnoten in ½ kopje heet water en zet apart. Je bent vrij om deze stap over te slaan. Als alternatief kun je ook een half kopje dikke kokosmelk gebruiken.
Nadat je deze hebt voorbereid, kun je beginnen met koken terwijl je de rest van de groenten klaarmaakt.


      2. Je hebt 4½ kopjes gemengde groenten nodig.

  • ¾ tot 1 kopje wortel (geschild, gehakt, 1 middelgrote)
  • ½ tot ¾ kopje verse of bevroren erwten
  • ½ kopje sperziebonen (geknipt of Franse bonen)
  • ¼ kopje maïskorrels (optioneel)

3. Je zult 1 middelgrote aardappel schillen en in blokjes snijden om ¾ tot 1 kopje blokjes te maken. Houd ze ondergedompeld in water tot gebruik. Bereid ook 1½ kopje bloemkoolroosjes voor (je kunt ze vervangen door erwten, aardappelen en wortels). Houd de bloemkoolroosjes groter zodat ze niet papperig worden.

4. Maak de kruiden klaar:


• ¾ tot 1¼ theelepel Kashmiri rode chilipoeder (aanpassen naar smaak, weglaten voor kinderen)
• ⅛ theelepel kurkuma
• 1 theelepel garam masala of kerriepoeder naar behoefte (aanpassen naar smaak)
• 1 tot 1½ theelepel korianderpoeder (optioneel, voor meer smaak)
• 1 theelepel komijnpoeder (optioneel, voor meer smaak)
• 1 theelepel zout (aanpassen naar smaak)
• 1 eetlepel Kasuri methi (verkruimel het in je handpalmen en houd het klaar)

Maak de Curry Basis

5. Verwarm 2 tot 3 eetlepels olie in een pan. Ik gebruik graag curryblaadjes voor de extra smaak die ze toevoegen. Je kunt het weglaten als je het niet hebt. Voeg de volgende hele kruiden en 1 takje curryblaadjes toe.

• ½ theelepel komijnzaad (Jeera)

• 1 laurierblad (of curryblaadjes of beide)
• 3 groene kardemompeulen 
• 1 inch Ceylon kaneel 
• ½ theelepel komijnzaad (Jeera) 
• 1 laurierblad (of curryblaadjes of beide) 
• 3 groene kardemompeulen 
• 1 inch Ceylon kaneelstuk (of ½ inch kassie)

6. Als de kruiden beginnen te knetteren, voeg dan 1 kopje fijngehakte uien en gespleten groene chili toe. Bak ze tot ze licht goudbruin zijn.

7. Voeg de gemberknoflook toe en bak tot het aromatisch is en de rauwe smaak verliest. Dit duurt ongeveer een minuut. Verbrand het niet.
8. Roer alle gemalen kruiden erdoor – chilipoeder, garam masala, kurkuma. Korianderpoeder, komijnpoeder en zout. Bewaar de kasuri methi voor later.
9. Voeg de fijngehakte/gepureerde tomaten toe. Terwijl de tomaten koken, maak je de cashewpuree door de geweekte cashewnoten met het geweekte water (afgekoeld) in een kleine grinder te malen. Als je wilt, kun je meer water toevoegen.
10. Bak tot de ui-tomatensaus lekker ruikt en begint olie af te geven. Giet indien gewenst de cashewroom of kokosmelk erbij. Houd 2 eetlepels apart om later te garneren.

Bereid de Groenten in de Curry

11. Voeg de voorbereide gemengde groenten toe zoals aardappelen, erwten, wortels, sperziebonen, maïs en bloemkool.

12. Bak op een medium-hoog vuur gedurende 2 tot 3 minuten. Verwarm in de tussentijd 1 kop water in een aparte pot.

13. Giet het water erbij en roer goed.

14. Dek af en kook op een medium vuur tot de groenten gaar zijn. Voeg indien nodig meer heet water toe terwijl het kookt. Ik gebruikte 2 kopjes water en voegde het in 3 batches toe. Biologische groenten hebben meestal meer water nodig. Als je een droge curry verkiest, gebruik dan minder water en kook op iets hoger vuur om het vocht te laten verdampen.
15. Wanneer de groenten zachtgekookt zijn, proef en voeg zout en garam masala toe. Voeg de verkruimelde kasuri methi toe.

Garneer de groentecurry met korianderblaadjes en de apart gehouden cashewroom of kokosmelk. Serveer met luchtige basmatirijst, kurkumarijst, kokosrijst, roti, naan of chapati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *